DOMAĆI KRUH ILI HLJEB KOJI MORATE PROBATI

Jako ukusan i zdrav hljeb od šipurka probali smo kod Salih Dželilović iz bugojanskog naselja Kula.
U Bugojnu nema niko da proizvodi ovo brašno, svega jedan čovjek. Salih Dželilović prije pet godina se počeo baviti uzgojem šipurka i proizvodnjom brašna od šipka.
Brašno od šipka se dobija sušenjem ploda, što je prilično spor proces. Međutim, to je optimalna opcija, jer na ovaj način biljka nije podvrgnuta bilo kakvim stresnim uticajima, kao što je visoka temperatura, a to pomaže da se sačuvaju mnoga korisna svojstva i sastojci šipka. Na ovaj način se čuvaju svi vrjedni kvaliteti voća mljevenje cijelog voća u procesu proizvodnje brašna.
Primena brašna od šipka je veoma raznolika. Može se dodati u kuhanje raznih peciva, ali i za pripremu hladnih i toplih napitaka. Od brašna šipka možete napraviti čak i čaj koji postaje veoma nježan, ukusan, bogat i koristan.

Primena brašna od šipka
Često se dodaje čak i kremovima, zbog svog antibakterijskog dejstva. Druga opcija za primjenu brašna od šipka je u šejkovima, ali budite spremni na njegov blago kiselkast ukus, koji, međutim, doprinosi povećanju apetita. Možete ga bezbjedno koristiti čak i u sirovom obliku, jer je potpuno bezbjedan.
Ako volite da budete kreativni u kuhinji, onda slobodno koristite brašno od šipka da napravite ukusne krekere ili slatke keksiće u kombinaciji sa drugom vrstom brašna. Upravo zbog brojnih korisnih svojstava i prijatnog ukusa, brašno od šipka je sve traženije kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ako ga još niste probali, slobodno ga dodajte na svoju listu obavezne kupovine slijedeći put.


